Selecteer een pagina

Terug uit Nepal

door | mrt 20, 2019 | Nieuws | 0 Reacties

Begin maart ben ik voor 2 weken naar Nepal geweest om de projecten die we vanuit Stichting Creative Nepal steunen te bekijken.

We hebben een rondleiding gekregen van Sahin in de werkplaats en opleidingscentrum van Local Women’s. Vrouwen worden aldaar opgeleid tot empowerd women en krijgen de mogelijkheid om ofwel bij hen te blijven werken en door te groeien, of met hun opgedane ervaring een eigen onderneming te beginnen.

Ik heb in de werkplaats veel foto’s gemaakt hoe er gewerkt wordt en wie de dames zijn die daar momenteel werken. Later in de week ben ik nog foto’s gaan maken in de winkel die bij deze werkplaats hoort en in het centrum van Kathmandu ligt.

We hebben lang gepraat over de problemen die ze nog tegenkomen in de meer afgelegener gebieden. 

Het tweede project wat we steunen is een huis Khagendra New Life Home voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapten. Momenteel wonen daar 80 mensen! Vanuit Stichting Creative Nepal hebben we diverse mensen gesponsoort zodat ze in het huis kunnen blijven wonen. Ook hebben we in veel projecten meegeholpen: Sanitair vernieuwing, zonneboiliers voor warm water, egaliseren van de grond.

Om de bewoners zelf bezig te houden, hebben ze van Saheen van Local Women’s Handicrafts geleerd hoe ze armbandjes kunnen maken.

Tevens heb ik nu met eigen ogen kunnen zien hoe de omstandigheden zijn in de dit huis. Hier heb ik diverse foto’s van op de website JoSiJo.nl geplaatst zodat iedereen kan zien hoe het daar is. Wat je niet meekrijgt op de foto’s is de af en toe indringende geur van ammoniak, er is nameiljk een tekort aan personeel, waarbij niet duidelijk is of hier nou te weinig geld voor is, of voor over is.. Toch is dit huis ver voor op andere huizen die er stechter aan toe zijn in Nepal en zo ver ik het kon meekrijgen zijn de mensen die hier wonen toch gelukkig met wat ze hebben!

Zoals Rakesh. Een man die een groeiprobleem heeft gehad en zijn armen en benen niet optimaal kan benutten. Nadat hij armbandjes heeft gemaakt, wat hij wel leuk vind!, heeft hij pijn in zijn kleine armen. Ook zijn rolstoel zou voor Nederlandse begrippen niet meer voldoen, want de bekleding zit aan alle kanten los.

Ook heeft hij een keer met Douwe gezetten en vertelde hem dat hij vaak minder naar de voorgrond treed omdat hij bang is gepest te worden door zijn formaat… Toen ik dat hoorde van Douwe moest ik me inhouden om niet een traan te laten.

Zoals dit verhaal zullen er meer volgende op deze site, van Creative Nepal, Creative Sight en JoSiJo